Делчев: Все повече украински компании прехвърлят свои дейности в България

Делчев: Все повече украински компании прехвърлят свои дейности в България

15.07.2022
Делчев: Все повече украински компании прехвърлят свои дейности в България

Все повече украински компании прехвърлят дейността си в България. Трябва да се създадат условия и за българския бизнес активно да търси пазари в Украйна, където живеят над 250 хиляди бесарабски българи. 
Това каза г-н Андрей Делчев, управляващ партньор на „Андрей Делчев и партньори – Евролекс“ по време на срещата на Българо-Украинската Индустриална Камара на 7 юли 2022 г. 
Правната кантора беше домакин на събитието, в което взеха участие  Н. Пр. Виталий МОСКАЛЕНКО, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, Микайло Хармаш, търговски съветник към Посолството на Украйна в София, Цветан Симеонов, председател на БТПП, Лилия Иванова, председател на БУИК, Иван Плачков, председател на Украино-българската палата и членове на организацията.
Приветстваме желанието на Украйна за присъединяване към Европейския съюз. България може да помогне с опита, който е натрупала през последните 15 години, така че интеграцията да протече по-бързо и по-успешно, допълни Делчев.
Председателят на Камарата Лилия Иванова обяви, че предстои подписване на меморандум за сътрудничество между БУИК и Украинската търговска камара като основа за по-засилен търговски обмен между двете държави. 
Посланик Москаленко подчерта ключовото значение, което България може да има при решаването на проблеми в Украйна, като даде за пример транспорта на стоки и земеделска продукция от и към страната.
Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви подкрепа за дейността на БУИК и поздрави домакините от АД&П-Евролекс за успеха на събитието.
В следващите месеци Българо-Украинската Индустриална Камара ще организира форум за възможностите и проблемите пред високотехнологичния сектор в България и Украйна. Участниците в мероприятието изразиха надеждата за приключване на войната и бързо възстановяване на Украйна.

Други Новини